Vertrouwen boven verantwoording: publicatie en verslag

Meer dan honderd verenigingsmedewerkers en ambtenaren namen vorige week donderdag deel aan het symposium 'Vertrouwen boven verantwoording'. Deze officiële voorstelling van het gelijknamige onderzoeksrapport ging gepaard met een aantal bijzonder verrijkende presentaties en gesprekken over de pijnpunten en uitdagingen van de Vlaamse subsidie- en verantwoordingsmodellen voor verenigingen. Was jij er niet bij maar wil je alsnog de publicatie inkijken? Of wil je gewoon de highlights van de dag herbeleven? Hier vind je het rapport en het verslag van de dag terug.

Het panelgesprek met Wouter Van Bellingen (Minderhedenforum), Danny Jacobs (BBL), Katrien Spruyt (Netwerk Tegen Armoede), Liesbeth De Winter (FOV) en Joep Van Mierlo (Dierenartsen Zonder Grenzen) besprak de aanbevelingen van het onderzoek zoals deze naar voor worden geschoven in de publicatie. Bijzondere aandacht werd hierbij onder meer gegeven aan:

  • de meerwaarde van een duurzame erkenning voor verenigingen;
  • de wenselijkheid van een moment in de subsidiecyclus waarop een kritische doorlichting/zelfreflectie van de organisatie plaatsvindt (in samenwerking met de administratie);
  • de mogelijkheden van het beleidsplan van een organisatie als centraal stuk in de subsidie- en verantwoordingscyclus;
  • de nood aan procedurele eenvoud en inhoudelijke transparantie;
  • het broodnodige evenwicht tussen kwantitatieve en kwalitatieve verantwoording;
  • de mogelijkheden en randvoorwaarden voor impactmeting;
  • de complexiteit van en belasting die subsidie- en verantwoordingsprocedures op verschillende beleidsniveaus met zich meebrengen.

Na het panelgesprek besprak Jan Kielemoes, afdelingshoofd van het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid de aanleiding en het proces van het nieuwe (en reeds door de Vlaamse Regering principieel goedgekeurde) erkennings- en subsidiebesluit voor de Vlaamse milieu- en natuurverenigingen. Hier vind je de gegeven presentatie.

Vervolgens splitsten de aanwezigen zich in twee groepen op: een eerste groep debatteerde over impactgericht werken en verantwoorden (verslag), een tweede focuste op het schijnbare dilemma tussen stroomlijning van verantwoordingsprocedures en het waarborgen van maatwerk (presentatie).

Tot slot vergaste Martin Ruebens, secretaris-generaal van het Departement Kanselarij & Bestuur van de Vlaamse overheid, ons op een presentatie over de plannen van de Vlaamse overheid inzake deregulering en vereenvoudiging van subsidie- en verantwoordingsprocedures. Hier vind je zijn presentatie.

Hier kun je het onderzoeksrapport 'Vertrouwen boven verantwoording' downloaden. Ontvang je graag de gedrukte versie van dit rapport? Stuur dan een e-mail met je adresgegevens naarDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en wij sturen je het gevraagde aantal publicaties op.