6. Wat kan je organisatie intussen doen?


De wetgeving treedt op 1 januari 2013 in voege. Vanaf dan kunnen belanghebbenden zich dus op die wetgeving beroepen om bv klacht in te dienen tegen organisaties die de wetgeving niet naleven. De Vlaamse overheid zelf geeft weliswaar de indruk een soort gedoogperiode te willen toestaan waarbij niet of minimaal gecontroleerd wordt, maar dat belet dus niet dat je organisatie voor de rechter gedaagd kan worden door een partij die zich ‘benadeeld’ voelt.
Deze toenemende druk op organisaties wordt handig gebruikt (misbruikt) door advocatenkantoren en bedrijven die organisaties eerst ‘bang’ maken en vervolgens gespecialiseerde vorming aanbieden of tools om makkelijker aan de wetgeving te kunnen voldoen.

Shark-alert! Samen met de Vlaamse overheid vragen we aan organisaties om (nog) niet in te gaan op allerlei ‘aanbiedingen’ van bedrijven/advocaten. Wacht ook met het implementeren van nieuwe (ICT-)systemen of procedures tot je organisatie meer duidelijkheid krijgt via de flankerende maatregelen (zie hierboven). We vragen bovendien om pogingen om munt te slaan uit de regelgeving te melden aan ‘de Verenigde Verenigingen’ of aan je eigen koepel.

Bij de opmaak van de begroting van je organisatie kan je alvast bekijken of je in totaal al dan niet meer dan 50% overheidsfinanciering ontvangt. Misschien zijn er maar enkele kleinere inspanningen nodig om net onder die limiet te blijven? Bij het plannen van grotere uitgaven is het sowieso aangewezen om enkele offertes te vragen, kwestie van de gewenste kwaliteit voor een goede prijs te krijgen.

Tenslotte willen we alle vragen, onduidelijkheden, misbruiken, controles en andere problemen van organisaties, voortvloeiend uit deze wetgeving, inventariseren en bespreken met de Vlaamse overheid. Zo kunnen we ervoor zorgen dat ondersteunende maatregelen hun doel niet missen. Laat ze Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. weten.
 
- ontvang je aanbiedingen van bedrijven of advocaten voor consultancy over de nieuwe regelgeving?
- ervaar je misbruiken, controles of andere problemen?
- heb je concrete vragen, is iets niet duidelijk?

Laat het ons weten op: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.