Verantwoorden met impact: (hoe) kan het? - 18 november

impactwoordDat verenigingen meer aandacht besteden aan impactgericht werken en impactevaluatie, leerden we op onze eerste netwerksessie. Maar ook subsidiërende overheden worden nieuwsgieriger naar de impact die een vereniging met haar subsidie creëert. Vertalen ze die al in een vorm van rapportering of verantwoording? En hoe denken ze dit te doen?

In sommige sectoren worden impactgerichte indicatoren en criteria opgenomen in de bestaande verantwoordingsprocedures. Elders wordt geëxperimenteerd met het concept van de social impact bonds - een soort obligatie waarbij privéfondsen worden aangetrokken om sociaal innovatieve projecten op de rails te zetten... en waarbij de behaalde impact de voorwaarde voor uitbetaling vormt.

Ongeacht welke vorm deze verantwoording in de praktijk ook aanneemt, zijn er kritische vragen te stellen:

  • Is het überhaupt mogelijk om de impact van elke vereniging - of een sector - te evalueren? Is dit voor bepaalde sectoren makkelijker dan voor anderen?
  • Wie bepaalt wat de gewenste impact van een vereniging/sector is? Is dat de subsidiërende overheid, de sector zelf of deze twee samen?
  • Welke voorwaarden moeten gesteld worden aan impactgericht verantwoorden? En welke obstakels moeten overkomen worden?
  • Strookt een impactgerichte verantwoordingsprocedure met "vertrouwen boven verantwoording"?

Op deze en andere vragen trachten we met de Verenigde Verenigingen tijdens onze tweede netwerksessie rond impactgericht werken samen met jullie een antwoord te geven. Vanuit twee actuele cases voeden we een panelgesprek met vertegenwoordigers van verschillende Vlaamse departementen en verenigingssectoren over de lusten en lasten van het inzetten van impactevaluatie in de verantwoordingsprocedures.

In het panel zetelen onder meer Wouter Van Bellingen (Minderhedenforum), Toon Vanotterdijk (Ambrassade), Johan Van Gaens (Afdelingshoofd Jeugd, Vlaams Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media) en Marcel Lauwers (adviseur subsidies en financiën, afdeling Welzijn en Samenleving, Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin). Verdere sprekers worden spoedig bekendgemaakt.

Praktisch

Wanneer? vrijdag 18 november, van 10u00 tot 12u00 (gevolgd door een broodjeslunch)
 
Waar? de Royal Sky Room in de Koninklijke Bibliotheek van België (toegang via de ingang op de Kunstberg, 1000 Brussel)
 
Voor wie? verenigingsmedewerkers, ambtenaren en alle andere geïnteresseerden in het concept van impactevaluatie en hoe dit ingezet kan worden in verantwoordingsprocedures.
 
De netwerksessie is gratis, maar inschrijven is verplicht en kan via deze link. //  Let op: maximum 50 deelnemers.