Woensdag 15 maart : Samen Top - cultuur meets middenveld

Woensdag 15 maart, 12u30-18u & 19u00-21u00: Samen Top - cultuur meets middenveld (Hart boven Hard & Vooruit)

Hart boven Hard en Vooruit brengen middenveld en cultuursector samen om elkaar beter te leren kennen en na te denken over nieuwe verbindingen. De zin in meer samenwerking groeit, maar hoe en waartoe slaan we die bruggen in de praktijk? Deze uitwisselings- en inspiratiedag is al een mooi begin. Britse artistieke activisten John Jordan en Isabelle Frémeaux (Reclaim the Streets, Rebel Clown Army,…) sluiten de dag voor een breder publiek. Welkom!

http://www.hartbovenhard.be/samen-top/

Waarom deze dag?

Iedereen merkt het in zijn dagelijkse praktijk: de waarden waar we elke dag werk van maken, staan onder druk. In een verrechtsend Europa, dat zweert bij harde economische waarheden en besparingen op ‘zachte sectoren’, is het harder knokken om onze besognes gehoord te krijgen, niet in het minst bij het beleid.

Een rouwstemming is niet aan ons besteed. Zowel in het middenveld als in de cultuursector groeit het besef dat we nieuwe strategieën zullen moeten ontwikkelen om onze werking te handhaven en onze waarden met succes te blijven uitdragen. Transitie, verbinding, ‘over het muurtje kijken’: het zijn aandachtspunten waar nu in alle sectoren over nagedacht wordt. Maar hoe slaan we die nieuwe bruggen in de praktijk, voorbij onze eigen kringen? Kunnen het middenveld en de cultuursector elkaar daarin versterken, zonder dat het resultaat verdunde wijn hoeft te zijn?

De sterren staan wellicht beter dan ooit. Bij kunstenaars en kunstenorganisaties valt een nieuwe interesse in maatschappelijke thema’s, meer participatieve processen en andere presentatieplekken op. Ook bij middenveldbewegingen wordt gezocht naar nieuwe publieken, andere campagnevormen, extra verbeelding. Een andere wereld is mogelijk, die overtuiging is wat ons bindt. We maken er elke dag werk van, van dat alternatief.

Met hun Samen-Top willen Hart boven Hard en kunstencentrum Vooruit niet alleen het bewustzijn van elkaars kwesties verbreden, maar ook gedeelde kwesties opsporen. Wie weet komen uit deze uitwisselingsdag onverwachte kennismakingen en zelfs nieuwe samenwerkingen?

3034475