Vrijwilligers in beweging - studiedag Civitaz en UC Leuven-Limburg

Op 18 mei organiseert Civitaz in samenwerking met de UC Leuven-Limburg een studiedag over de resultaten van het onderzoek 'Ondersteunen van bestuursvrijwilligers in lokale groepen van sociaal-culturele verenigingen'. Onderzoeker Joris Piot neemt je mee langs de belangrijkste ondersteuningsbehoeften van vrijwilligers in socio-culturele verenigingen. Iedereen is welkom, inschrijven is gratis.

"In Vlaanderen zijn er vandaag ongeveer 200 000 vrijwilligers actief in lokale afdelingen van sociaal-culturele verenigingen. Ondanks de vele pessimistische geluiden zijn dit er niet minder dan vroeger. Verschillende maatschappelijke evoluties maken wel dat de inzet van vrijwilligers er anders uitziet. De profielen van deze vrijwilligers wijzigen en er ontstaan nieuwe vormen van verenigen. Deze ontwikkelingen dagen sociaal-culturele vereningen uit om na te denken over hun werking en hoe ze deze vrijwilligers het best kunnen ondersteunen.

Om zicht te krijgen op de noden van deze vrijwilligers startten wij vanuit Civitaz, Centrum voor Burgerschap en Participatie, een onderzoek. Via een grootschalig survey-onderzoek bij zes sociaal-culturele verenigingen (VTB Kultuur, Pasar, KWB, Velt, Femma, Internationaal Comité en Femma) wilden we van die vrijwilligers zelf horen wat ze vandaag nodig hebben om hun afdeling of groep in stand te houden of te laten groeien. Tijdens focusgroepen confronteerden we deze gegevens met de dagelijkse ervaringen van bestuursvrijwilligers en educatieve medewerkers.

Op deze studiedag stelt onderzoeker Joris Piot de resultaten van dit onderzoek voor. Hij neemt je mee langs de belangrijkste ondersteuningsbehoeften van de vrijwilligers en stelt verschillende aspecten en aandachtspunten voor waarop je je ondersteuning als afdelingsbegeleider of educatieve medewerker kan afstemmen. Joris geeft drie inhoudelijke bijdragen en maakt daarbij telkens ruimte voor uitwisseling, reflectie en debat."

Frie De Greef, Joris Piot en Elke Plovie

Praktisch

18 mei 2015. Welkom vanaf 12h30 voor een broodje. Er wordt gestart om 13h30, tegen 17h00 wordt afgerond met een receptie.

Locatie: UC Leuven-Limburg, Campus Sociale School Heverlee, Groeneweg 151, 3001 Heverlee

Inschrijven is gratis. Dit doe je door een e-mail te versturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..